Din uppväxt sätter grunden för dina nära relationer
Visste du att din egen uppväxt lägger grunden för dina nära relationer senare i livet? Vår uppväxt spelar en central roll i hur vi formar våra framtida nära relationer eftersom de tidiga erfarenheterna av anknytning skapar grunden för hur vi relaterar till andra som vuxna.
Anknytningsteorin
Anknytningsteorin, utvecklad av John Bowlby och Mary Ainsworth, beskriver hur tidiga relationer med våra vårdnadshavare formar vårt sätt att relatera till andra i vuxenlivet. Det finns fyra huvudsakliga anknytningsmönster som kan påverka våra nära relationer:
- Trygg anknytning: Om du haft en stabil och tillitsfull relation till dina vårdnadshavare tenderar du att utveckla trygga och hälsosamma relationer som vuxen. Du känner dig bekväm med närhet och är generellt bra på att hantera konflikter.
- Otrygg undvikande anknytning: Om dina vårdnadshavare varit känslomässigt otillgängliga eller avvisande kan du som vuxen ha svårt för närhet och känslomässig intimitet. Du kan dra dig undan när relationer blir för nära.
- Otrygg ambivalent/ängslig anknytning: Om dina vårdnadshavare varit inkonsekventa i sin omsorg, kan du som vuxen känna dig osäker och orolig i relationer, tex ständigt oroa dig för att bli övergiven eller att inte vara tillräckligt älskad.
- Desorganiserad anknytning: Om du har upplevt trauman eller otrygga anknytningsrelationer kan du som vuxen ha svårt att hantera känslor av närhet och intimitet och ofta uppvisa både undvikande och ambivalenta tendenser.
Frågor du bör ställa dig
Hur hanterades konflikter i din familj?
– Din familjs sätt att hantera konflikter kan påverka hur du själv bemöter konflikter i vuxna relationer. Om dina vårdnadshavare löste problem på ett konstruktivt och respektfullt sätt är chansen större att du själv använder samma strategi. Om konflikter hanterades genom aggression eller undvikande kan du vara mer benägen att följa samma mönster, vilket kan skapa problem i relationer.
Hur uttryckte ni känslor i din familj?
– Hur känslor uttrycktes och togs emot i din uppväxtmiljö påverkar din förmåga att hantera känslor i nära relationer. Om du växte upp i en miljö där det var naturligt att prata om känslor är du troligen bättre rustad att vara öppen och sårbar i dina relationer. Om känslor ignorerades eller förnekades, kan du ha svårt att uttrycka eller förstå dina egna och andras känslor.
Kände du dig sedd, accepterad och älskad som barn i din familj?
– Uppväxten påverkar din självkänsla som i sin tur påverkar dina relationer. Om du växte upp i en miljö där du kände dig sedd, älskad och accepterad för den du var, har du troligen en sund självbild. Det hjälper dig att sätta gränser och skapa jämlika relationer. Om du däremot växte upp i en miljö där du kritiserades eller kände dig otillräcklig, kan du som vuxen ha en låg självkänsla, vilket kan leda till att du söker bekräftelse eller fastnar i osunda relationer.
Hur var dina föräldrars/vårdnadshavares relation till varandra eller relation till andra vuxna?
– Dina vårdnadshavares relation till varandra eller till andra vuxna fungerar ofta som en modell för hur vi ser på kärlek, intimitet och partnerskap. Har du fått uppleva en sund och kärleksfull relation kan det utgöra en positiv referensram för vad du söker i dina egna relationer. Om du istället upplevt dysfunktionella eller konfliktfyllda relationer kan du medvetet behöva arbeta för att undvika att återupprepa samma mönster.
Hur trygg kände du dig under din uppväxt?
– Om du som barn fick lära dig att världen är en trygg plats där du kan lita på andra kommer du sannolikt att ha lättare att känna tillit i relationer som vuxen. Om din uppväxt präglades av instabilitet eller trauma kan det vara svårare att känna sig trygg och lita på andra, vilket kan skapa problem i nära relationer.
Hur självständig eller beroende var du under din uppväxt?
– Hur självständighet och beroende hanterades under din uppväxt kan påverka din förmåga att balansera närhet och självständighet i relationer. Om du uppmuntrades till självständighet på ett stödjande sätt är du sannolikt bekväm både med att vara nära din partner och med att stå på egna ben. Om du å andra sidan växte upp i en överbeskyddande eller distanserad miljö kan du ha svårt att hitta balansen mellan att vara självständig och nära i din kärleksrelation.
Din uppväxt formar många av dina grundläggande övertygelser, känslomässiga mönster och sätt att interagera med andra. Dessa tidiga erfarenheter kan påverka hur du hanterar intimitet, kommunicerar känslor, löser konflikter och bygger tillit i dina nära relationer. Genom att förstå dina tidiga mönster kan du bli mer medveten om hur de påverkar dina relationer idag, och med den insikten kan du arbeta med att bryta eventuella negativa mönster och bygga hälsosammare relationer i framtiden.
I Schematerapi arbetar vi med att hjälpa klienter att identifiera och förändra negativa livsmönster som grundlagts under barndomen och tidig ungdom. Schematerapi är en evidensbaserad terapiform som kombinerar element från kognitiv beteendeterapi (KBT), anknytningsteori, gestaltterapi och psykodynamiska metoder. Den utvecklades av psykologen Jeffrey Young på 1990-talet. Genom att arbeta med de underliggande livsmönstren som påverkar hur du upplever dig själv och andra, så får du möjlighet att förstå hur dina tidiga erfarenheter påverkar ditt nuvarande liv. Med hjälp av en psykoterapeut kan du lära dig nya sätt att hantera dessa mönster på och få en bättre livskvalité. Man kan arbeta framgångsrikt med schematerapi i både individuell terapi och i parterapi.