Tjänster
INDIVIDUELL TERAPI
KBT Kognitiv beteendeterapi
Kognitiv beteendeterapi är en strukturerad och aktiv form av psykoterapi som grundar sig på aktuell forskning och är en evidensbaserad behandlingsmetod. Terapin utformas utifrån dina behov. Vanliga problemområden:
- Depression
- Låg självkänsla/Lågt självförtroende
- Ångest/Oro
- Panikångest
- Social ångest
- Hälsoångest
- Specifika fobier
- Dysmorfofobi (BDD)
- Stress och utmattning
- Sömnsvårigheter
- Smärtproblematik
- Ätstörningar
- Tvångssyndrom/Tvångshandlingar/OCD
- Svårigheter med känsloreglering
I KBT fokuserar vi på mönster av samspel mellan våra tankar, känslor, kroppsliga reaktioner och beteenden – vad vi gör. Med hjälp av kunskap om inlärning och hur våra erfarenheter bidragit till våra mönster av tankar, reaktioner och beteenden kan vi förstå och lösa problem. Genom nya erfarenheter och verktyg kan vi lära om och förändra dessa mönster för att må bättre.
Tillsammans arbetar vi för att förstå dina svårigheter genom att synliggöra mönster av tankar, känslor och reaktioner och arbeta aktivt för att förändra dessa mönster. Fokus ligger på dina upplevelser och reaktioner här och nu men även hur dessa kan förstås i ljuset av tidigare erfarenheter. Genom samtal och uppgifter/övningar att jobba med hemma mellan sessionerna få du nya verktyg för att må bättre.
Behandlingen inleds med 1-3 bedömningssamtal där vi tillsammans går igenom aktuell problembild och kommer överens om fokus för det terapeutiska arbetet samt målsättningar. Bedömningen ligger till grund för hur det psykoterapeutiska arbetet sedan sker, dvs vilka metoder och interventioner som används.
KBT är i regel en terapi på 12-20 sessioner, ibland kortare och ibland längre. KBT-sessioner struktureras så att tiden används på ett ändamålsenligt sätt. Graden av struktur varierar utifrån problemtyp.
En KBT-session är vanligtvis på 45-50 minuter, vanligen en gång i veckan eller en gång varannan vecka. Hemuppgifter är ofta en viktig del i behandlingen som individen arbetar med på egen hand. Det kan handla om att läsa litteratur, registrera sina reaktioner i problematiska situationer, hantera problematiska tankemönster, genomföra gradvis exponering, och träna på avslappning.
SCHEMATERAPI
Schematerapi kan vara något för dig som:
- Upprepade gånger fastnar i destruktiva relationer
- Är konstant svartsjuk
- Är rädd för att bli avvisad och övergiven
- Har omåttligt höga krav på dig själv
- Har ett konstant bekräftelsebehov
- Känner ständiga skamkänslor och är självkritisk
Schematerapi är en evidensbaserad, innovativ och integrativ terapiform som kan ses som en vidareutveckling av KBT och som är anpassad för mer långdragen och komplex problematik där traditionell KBT inte visat sig effektivt. Schematerapi har influenser från anknytningsteorin, gestaltterapi och psykodynamisk terapi. I den här terapiformen läggs stor vikt vid barndomserfarenheter och terapialliansen.
Schematerapi utgår från att alla människor har grundläggande känslomässiga behov som behöver tillgodoses under uppväxten. Detta för att vi skall kunna utvecklas till en trygg person. När dessa behov inte tillgodosetts försöker vi hantera det så gott vi kan.
De livserfarenheter som du mötte när du var barn skapade och påverkar ditt sätt att tänka, känna och agera i olika situationer; det skapades vissa scheman (inre arbetsmodeller). Om du mött svåra eller negativa erfarenheter under uppväxten så kan negativa scheman ha skapats som du bär med dig in i vuxenlivet. Vissa scheman är dysfunktionella vilket gör att man kommer i obalans och inte mår så bra. Dessa scheman kan bli till negativa livsmönster som tenderar att upprepas genom livet.
Schematerapi handlar bland annat om att identifiera dina scheman som formats genom dina livserfarenheter. Dina scheman är föreställningar som du utvecklat och skapat om dig själv och i dina relationer till andra människor. Föreställningarna grundar sig i hur du uppfattar verkligheten, tolkar händelser, förutser framtiden och upprättar planer för ditt agerande. Det är ditt sätt att fungera i förhållande till andra.
För att kartlägga scheman som är problematiska fyller vi i formulär. Vi kartlägger hur det sett ut tidigare i livet och arbetar parallellt med situationer som är problematiska idag. I terapin identifieras vilka dessa behov är och du får verktyg att agera på ett sätt som leder till ökad behovstillfredsställelse.